L’arbre de les mentides

arbre mentides allots

És divendres i tenim llibre de la setmana…

L’arbre de les mentides. Frances Hardinge. Il·lustracions de Chris Ridell. Traducció d’Albert Torrescasana. Imprès a Anzos –Fuenlabrada-. Co·lecció Èxit. Bambú Editorial. 2017. També el podeu trobar en castellà: El árbol de las mentiras, traducción de Roser Vilagrassa, editado por Bambú.arbre mentides allots

Ja fa temps que en Jordi Martín, editor de Bambú em venia posant en avís, sabia que tenia entre mans un gran llibre. Les complicitats ben enteses entre editor i llibreter, va fer que fa una mica més d’un mes, rebi per correu electrònic una versió en PDF de l’arbre de les mentides. Va ser a l’avió tornant de Bolonya que vaig obrir l’arxiu i em vaig endinsar dins de la novel·la. No m’és còmode llegir en l’ordinador o la tablet, sóc definitivament d’una altra generació, adoro el paper, però aquest arbre va estendre les arrels i en va agafar presonera. I en Jordi tenia tota la raó…

Us faig cinc cèntims: ambient de la novel·la, l’Anglaterra de finals del XIX, amb tot el que això comporta, el moment dels descobriments al voltant de les ciències, la dicotomia església-pensament científic, desigualtat entre homes i dones –bàsicament el món era dels homes-. Un fet: el pare de la nostra protagonista, la Faith, marxa de la ciutat per traslladar-se a una petita illa a fer el seguiment d’una excavació i a més per fugir dels rumors que l’assetgen. Pocs dies d’arribar a la nova casa i amb tota la gent del poble en contra seu, el troben mort, com si s’hagués caigut penja-segat avall. Diuen que es va suïcidar.

Una protagonista que ho omple tot: la Faith. Ella és dona en un món d’homes. Ella vol ser naturalista en un món a on la ciència pertany al gènere masculí. Ella vol estudiar, però qui anirà a l’escola serà el seu germà pel sol fet de ser mascle. Ella sap que el seu pare amaga un secret, i està convençuda que no es va suïcidar. Ella coneix l’arbre de les mentides, un arbre que no pot ser exposat a la llum del sol, que viu a la foscor i s’alimenta de mentides que escampa qui parla amb ell. Si la mentida es fa gran, et torna un petit fruit, que et revelarà una veritat. La Faith sap on està l’arbre, sap com funciona, i té idees, talent i força de més per descobrir que va passar amb el seu pare.

Un petit resum: 484 pàgines de literatura, de ficció, d’un personatge femení tan necessari com imprescindible.

 

arbre mentides allots

©Chris Riddell. L’arbre de les mentides. Frances Hardinge. 2017. Bambú

Frances Hardinge, l’autora d’aquesta meravella de llibre, a totes les fotos que he vist seves, sempre du capel. És jove, nascuda a l’any 1973 a Brigthon i amb aquesta novel·la va guanyar el premi Costa al millor llibre de l’any al 2015. I s’ho mereix. Una escriptora capaç de muntar aquesta ficció tan real, sense escapar a la fantasia, a objectes impossibles i alhora dotar-lo d’una veu narrativa tan sòlida, tan forta, tan femenina i única, sense cap escletxa, és una alegria pels que estimem els llibres i la lectura. Tot l’univer Faith, la seva mare, la Myrtle –un personatge tan ben tramat, tan filla d’una època on les dones no teníem veu ni vot ni res, el germà, el pare, el tiet sense escrúpols, els homes i les dones del poble, els rumors, les mentides, i l’arbre. Tot al seu lloc precís, sense que en cap moment perdis els fils narratius que has agafat amb la mà, i la sensació aquella de que des de la primera pagina tens als ulls, negre sobre blanc, un més que gran llibre.

 

I com a cirereta, l’acompanyament del Chris Riddell, a qui ja coneixem i admirem gràcies a l’Ottolina i l’Ada Goth. Blanc i negre, línies Ridell i això que acaba de fer de l’arbre de les mentides no només el llibre de la setmana, sinó un dels meus llibres de l’any, un dels que sempre dormen al meu costat i un imprescindible que desitjo que els meus fills i la meva filla també es facin seu.

 

Estimat Jordi, gràcies per posar a les mans d’aquesta llibretera una joia així, i gràcies per editar literatura (pastilles de ficció claus per omplir cap i cor) pels petits grans lectors.

 

 

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *