La Mariona i els seus monstres

Tenim llibre de la setmana…

 

La Mariona i els seus monstres. Oriol Malet, amb una mica d’ajut de la Mariona Malet. 2017. Imprès a Tallers Gràfics Soler -Esplugues del Llobregat- . Edita La Galera.

Un llibre per llegir de guarda a guarda. Una invitació que ens fa la Mariona a obrir el llibre. I després entra en escena l’Oriol, el seu orgullós pare. Per deixar-nos muts. Així de cop. Perquè a vegades no cal dir -escriure- res. El silenci s’apodera de l’escena, la primera, una sabata que ens insinua que algú se’n va -un adult-  i una nena que ja està tramant alguna cosa. A terra, pots de pintura i tres llibres fora d’una capsa: Mirò, Pollock i Rothko. Cal dir res més, oi que no?

L’Oriol ens regala un llibre mut -o un llibre sense paraules o un silent book- llibres que com ben hem aprés al costat de la Dra. Emma Bosch apel·len al llenguatge universal, al que ens fa llegir-ho tot a la imatge, fer suposicions, elaborar hipòtesis, jugar a descobrir de què anirà, què passarà, com s’acabarà només amb la lectura de la imatge. I que, com ella diu, necessita al menys, dues lectures: una primera en que fem les hipòtesis i arribem al final i  una segona a on descobrim les pistes que ens ha anat deixant l’autor. *Aviso a navegants: si teniu ocasió d’anar a alguna xerrada de l’Emma, no dubteu, aneu-hi de cap, amb les orelles obertes i preparats per gaudir i d’aprendre el que no està escrit*

 

Doncs tot això és el que ens convida a fer l’Oriol Malet en aquest llibre, el seu primer il·lustrat en solitari. I què bé que s’ha animat. I què bé que la Galera també s’ha animat a publicar un àlbum il·lustrat, que feia temps que no ho feia (tot lo bo es fa esperar).

Oriol condensa entre guarda i guarda un homenatge a l’art contemporani *Aviso al Sr. Malet: fa un parell de dies va venir a la llibreria la teva professora de historia de l’art contemporani, aquella que sé que et va marcar, se li van omplir els ulls d’emoció continguda en descobrir el llibre, i se’l va emportar cap a casa seu tota contenta*, un cant a la llibertat dels infants, un preciosa faula de relacions pares i filles, un picada d’ullet als teus mestres, i un clar homenatge a la imaginació, aquella imaginació farcida de bones idees abans, i de temps, de molt de temps compartint passions entre pare i filla.

Quan arribeu a la pàgina en que torna la sabata de l’adult no penseu que tot s’ha acabat, gireu la pàgina i descobrireu que… en voldreu més, més imaginació, més monstres i més Malet.

Gràcies Oriol i Mariona pel regal que ens heu fet a tots els lectors. I en especial que el que m’heu fet a mi.

Vaig a fer la maleta, he de fer una abraçada ben enorme als meus monstres, i he de sortir pitant cap a Bolonya, que de la mà de tot el talent, no pot ser menys que una gran festa.

Chi vediamo!

©Oriol Malet. La Mariona i els seus monstres. 2017. La Galera

 

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *