No llegiré aquest llibre

Tenim lectura de la setmana: No llegiré aquest llibre.

Curiosament o no, aquest va ser el llibre “més venut” a la nostra caseta a la Setmana del llibre en català. Pot ser per què la llibretera el va recomanar a tort i dret?

L’Olga i la Iolanda el van posar a les meves mans el mateix dia que sortia a la venda. Jo ja l’esperava. Tot el que faci el meu estimat Julve, ho espero amb els ulls oberts, i a més tenia un bon company d’escriptura, en Copons, que és un noi molt trempat. Sense pressa però sense pausa, a la nit, quan les feres ja dormien als braços de Morfeu, el vaig obrir. I sí, vaig decidir que no només em miraria les il·lustracions i tot l’advertència del títol em vaig posar a llegir aquest llibre. Una decisió lliure.

I què va passar? Que les hores de son es van veure reduïdes per no poder tancar el llibre. Per no voler deixar de riure, per no voler tancar les pàgines i això si, em vaig adormir amb un somriure que em va durar dies i dies.

I per què? Perquè vaig gaudir molt. Perquè em va entretenir, em va tenir distreta, abduïda –paraula d’ús regular aquests dies- perquè cal reivindicar els bons llibres i les bones idees.

Dos llibres en un. Dos personatges, en Juls i la Lia. Un noi a qui li fan llegir un llibre, i ell no el vol llegir –ni aquest ni cap altre llibre-. Un personatge, la Lia, que surt de la història per acompanyar al Juls i al lector durant tot el llibre. Una història rocambolesca amb una pilota que no és rodona, una tauleta trencada, un concurs literari, un nen repel·lent, una amiga que és com una veueta de la consciència i una bibliotecària escolar, autèntica heroïna. I els comentaris del Juls i la Lia mentre llegeixen el llibre. I cap excusa per no llegir-lo.

La dupla Copons-Julve, Julve-Copons, amb qui vam gaudir de pops downs i de la part que els tocava a Elvis Riboldi, ens portem un llibre –o dos llibres en un- que no pot faltar a les biblioteques personals, públiques i escolars. Que s’ha de compartir, que ha d’iniciar un boca-orella que no s’aturi. I així, que puguin continuar treballant i que els lectors tinguem més llibres per anar alimentant el cuc de la lectura. I els que ens dediquem a plantar cucs puguem tenir a les mans, grans llibres com aquest. Podríem batejar-los con llibres de guerrilles, llibres que obren el camí cap a altres llibres. Després d’aquest llibre, segur que en vindrà un altre i el cuc ja anirà creixent. Posem a l’abast dels lectors i lectores llibres que els entretinguin, que parlin d’ells, que els facin riure, que estiguin dins el seu entorn i després, després ja en parlarem. Els LIJbreters i les LIJbreteres guiarem el camí, els acompanyarem, els escoltarem i els nodrirem de més llibres que els ajudi a ampliar l’horitzó.

Com sempre i defensant que la llibertat és una llibreria, teniu l’opció de llegir o de no llegir aquest llibre. Jo us recomano que el llegiu.

–> No llegiré aquest llibres. Julve & Copons. Imprès a Liberdúplex -Sant Llorenç d’Hortons, Barcelona- 2017. La Galera

–> No leeré este libro. Julve & Copons. Impreso en Liberdúplex -Sant Llorenç d’Hortons, Barcelona- 2017. La Galera

 

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *