,

un història de futbol

És divendres i tenim lectura de la setmana

Vagi per endavant, ho porto a l’ADN, m’agrada el futbol i m’agraden els equips petits. Molt. Més del que us imagineu. I vagi també per endavant, no m’agrada el negoci del futbol i tampoc m’agraden tots els llibres que parlin de futbol.

Fa dos anys, en Jan Martí em va enviar en exclusiva dos o tres pàgines d’un projecte que tenia entre mans. I el que en vaig poder veure em va alegrar el dia.

I passat el temps dels bons àpats, els que es couen a foc lent, rebo un sobre de la Laia amb aquesta història al seu interior. I a la nit, l’obro, l’oloro i em poso a llegir, pensant que unes quantes pàgines em farien o bé continuar o bé refutar aquella primera alegria. I vet aquí que una nit -unes quantes hores- va ser suficient per anar del principi a la fi del llibre.

En Zuza i en Dico, dos amics del barri, i un any, el millor any de la seva vida. 12 capítols, de gener a desembre, per descobrir per què aquest és el millor any de les seves vides. Atenció, l’any no es correspon amb el calendari europeu, sinó amb el que fem a l’hemisferi sud. Les vacances escolars són al gener i al febrer. I  els mesos d’hivern són al mig del calendari. Perquè en Zuza, narrador del llibre i propietari d’aquest diari, és brasiler. I som a l’any 1950, any que el mundial es va celebrar al Brasil i la final va ser un partit ajustat i renyit entre la selecció local i l’Uruguai al Maracaná.

És el millor any de les seves vides perquè l’equip del Zuza s’apunta al torneig entre equips de diferents barris, amb el somni de ser els guanyadors del petit torneig, tot i que per a ells -sí, l’equip està format per nois- és un torneig del nivell d’un mundial. Ells amb la complicitat de la Senira, alma mater i cap pensant de l’equip, passaran a la història, la que s’escriu en minúscula i la que ens marca per sempre més.

Un any per aprendre a jugar futbol a nivell «professional», per compartir pilota i alguna batussa, per ser amics, per fer pinya, per respectar l’altre, per descobrir la feblesa dels adults, per créixer.

José Roberto Torero (Santos, Brasil, 1954), un autor que ve del món del cinema, s’interna en aquest món de la literatura per a lectors menuts amb molt bon peu, ens regala una història plena de literatura, i ens fa passar passar una estona molt agradable tot descobrint el Zuza, el Dico, la Senira i tota la colla. Ens regala una visió fresca i també delicada de cada personatge, i a la vegada connecta amb el seu nen interior per fer un repàs al món dels adults, a vegades ple de silencis i malentesos, de vergonya, i de la manera de relacionar-se pares i fills. Una realitat crua que no pretén ser-ne l’eix, sinó que nodreix aquesta història de literatura. Necessària per obrir finestres. Un lectura ideal per fer en veu alta, per compartir-la amb els al·lots i les al·lotes de casa. I també ideal per fer-la des de la mirada de l’adult, que descobreix el nen interior i la vida adulta que el rodeja.

I tot amanit amb un treball d’il·lustració d’un mallorquí que ara viu a Panamà, Andreu Llinàs, que amb traços senzills, colors plans i una paleta cromàtica de negres, grisos i vermells ens trasllada perfectament a l’univers del Zuza i els seus amics, fent de l’experiència lectora un plaer serè i entretingut.

I el llibre compta amb una edició acurada de Blackie Books, que, sense perdre el seu nord, ens posa a les mans un petit gran llibre.

No ho desvelaré, però al llibre hi ha un gran jugador amagat dins de les seves aventures, un dels grans, grans! A veure si ho descobriu llegint aquesta història de futbol.

 

–>Una història de futbol. José Roberto Torero. Il·lustracions Andreu Llinàs. Traducció de Marina Espasa. Imprès a Liberduplex –Sant Llorenç d’Hortons. Barcelona. 2017. Blackie Books.

 

–>Una historia de fútbol. José Roberto Torero. Ilustraciones Andreu Llinàs. Traducción de Diana Hernández. Impreso en Liberduplex –Sant Llorenç d’Hortons. Barcelona. 2017. Blackie Books.

 

 

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *