Wonder Ponder en Al·lots

Parlem de col·leccions III. Wonder Ponder. Filosofia visual per a nens

 

Una de les coses que recordo amb més estima de la meva època d’alumna universitària eren les classes de Filosofia de l’Educació, quan un professor molt peculiar ens explicava els entramats de la qüestió i insistia en el doble aspecte del terme educar; per una banda donar coneixements als alumnes i per l’altre ajudar a treure el que hom tenia dins i posar-ho en relació. Recordo també una de les lectures obligatòries que entrava a l’examen final –i oral- de la matèria: Amor y pedagogía un petit llibre que a l’any 1902 va publicar Unamuno i que encara està de rabiosa actualitat.

Molt anys més tard –diria que gairebé 20- tot això que el meu mestre em va ensenyar, ho vaig poder treure cap enfora a l’assistir a les IV Jornades de laboratoris de lectura que organitza la gran bibliotecària Glòria Gorchs a la Biblioteca Roca Umbert de Granollers, en concret a la xerrada que feia Ellen Duthie sobre filosofia i LIJ.

I allà vaig entrar en contacte amb el seu projecte de filosofia visual per a nens, Wonder Ponder.

Aquesta col·lecció ja té tres títols que podem trobar en català (traduïts per Bel Olid) i en castellà: Món Cruel, Jo, persona i El que tu vulguis. L’equip wonder està format per Ellen Dutie, autora dels textos i del concepte i Daniela Martagón que els il·lustra.

Però que és Wonder Ponder? Us ho explicaré –el millor que pugui- posant com exemple el títol El que tu vulguis, una capsa que convida a parlar sobre la llibertat. Cadascuna d’elles és temàtica, Món cruel aborda el tema de la crueltat i Jo, persona, un dels grans temes filosòfics: el jo, el qui sóc.

Parlem d’un llibre? Sí, però en format diferent. Es presenta en una capsa que conté pàgines en solitari. Però si tu vols, ho pots llegir com un llibre o no.

A cada pàgina solta, a cada fitxa (que és una paraula que no m’agrada perquè les pàgines wonder són molt més) trobaràs una il·lustració, no una qualsevol, sinó una que no et deixarà igual, de ben segur la imatge et farà captar l’atenció. Sota la il·lustració hi ha un text que ja comença a fer-te preguntes. I ara sí, ja no et deixa indiferent.

 

© Il·lustracions Daniela Martagón i © Ellen Duthie pel text

© Il·lustracions Daniela Martagón i © Ellen Duthie pel text

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Si donem la volta, trobaràs un seguit de preguntes, que no tenen resposta correcta o incorrecta, simplement preguntes perquè puguis parlar. Sempre, i tot i que no t’ho pensis, parlem de preguntes filosòfiques (amics, més filosofia i menys pseudo- autoajuda).

I aquí comences tu, a parlar, a preguntar-te, a escoltar als altres, a debatre, a tenir opinions diferents de qui tens al costat. I no són preguntes naïfs de sí o no, són preguntes a on al respondre estaràs argumentant, i sí, finalment, filosofant.

Del silenci inicial a l’observar les imatges, vindrà un allau de paraules, que segurament i depenent de l’edat, del que portem dins, del que hem après, tindrà un sentit més ampli o més petit, afirmacions millor construïdes o no, però que a base d’anar wonderpondejant aniran fent-se fortes.

Crec que el resum de les capses Wonder Ponder és una capsa plena d’imatges i text que convida a preguntar-se, a respondre i a escoltar. I a més, amb una gran virtut –aquella que també rau a la filosofia- preguntes que obren i mai que tanquen.

Qui s’ha d’apropar a les capses Wonder? Tothom. A les propostes d’ús que s’inclouen a la capsa ens convida a fer-la servir “com un joc de (sobre) taula”, i ho trobo meravellós. Tot just havent dinat i mentre picotegem les postres, tenim l’excusa perfecta per parlar, per preguntar-nos, per indagar-nos a nosaltres mateixos –grans, petits i mitjans. Us deixem un enllaç amb una planificació de la sessió de l’Ellen al laboratoris de la Roca Umbert

Mestres, que no us faci por, imagino aquella estona de tutoria tot treballant amb els nens i les nenes aquestes capses. Segur que si ho enregistréssim, ens quedaríem glaçats, bocabadats, meravellats de les respostes i de les preguntes. I també –això a l’escola i a casa- a fer-nos reflexionar sobre com ens falta parlar amb els petits, els mitjans i també els grans.

I no us perdeu el pòster, com el de la casa de perquè em dóna la gana. Jo m’hi vaig estar estona, i quan dic estona és estona llarga, buscant referents LIJ, aquells que encenguin la bombeta de la intertextualitat, que em porti a buscar en el meu cap tots els personatges de literatura infantil i juvenil que hi ha amagats, i no tan amagats.

 

© Il·lustracions Daniela Martagón i © Ellen Duthie pel text

 

 

 

 

 

 

 

I ja pensant en com connectar tot el que porto dins i tot el que tinc per aprendre de fora per posar en marxa el motor i continuar creixent en la pregunta filosòfica.

Us sembla si obrim, mirem i pensem plegats?

 

Capses Wonder Ponder -Món Cruel, jo, persona i el que tu vulguis- Ellen Duthie, textos i concepte, Daniela Martagón il·lustracions, traducció Bel Olid. Imprès a Espanya per Gracel. Capses fabricades per LFG Cartonaje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *